Många är emot ett utökande av fiskeförbud. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Halland

Reaktioner mot förslag att utöka fiskeförbud

"Jag ska göra vad jag kan för att se till att det stoppas"
1:04 min

Den statliga havs- och vattenmyndigheten har föreslagit att fiskeförbudet som gällt en del av Kattegatt ska förlängas och att området ska utökas. Något som skulle slå hårt mot den halländska fiskenäringen. Det säger en arbetsgrupp med fiskare, representanter från fiskeindustrin och halländska politiker.

– Det är oerhört många jobb och många miljoner som hotas om det här förslaget blir verklighet. Och jag ska göra vad jag kan för att se till att det stoppas, säger den moderate riksdagsmannen Michael Svensson från Falkenberg.

Fredningsområdet är till för att skydda torsken. Torsken har återhämtat sig lite, om än från en mycket låg nivå, men om det är tack vare fredningen är oklart. Fångstredskapen har också utvecklats för att skona torsk. Det är fiskarnas främsta argument för att fredningsområdet inte behöver utökas.

– Bifångster som har rapporterats in har gått ner oerhört mycket vad det gäller torsken och det är ett bevis så gott som något att tekniken fungerar, säger Michael Svensson.

Michael Svensson planerar nu en kampanj för att stoppa förslaget.

– Jag ska idag prata med landshövdingen för att informera honom och länsstyrelsen. Vi ska naturligtvis uppvakta miljö- och jordbruksutskottet, och vi ska uppvakta departementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".