Michael Sundblad med sina gamla ålredskap. Nu satsar han på plattfiske med garn och även då tror han att sälar blir ett problem. Foto Sveriges Radio
Halland

"Säljakt behövs - det blir hela tiden påfyllning"

"Jag vet att de tycker om min plattfisk"
2:55 min

När ålfisket förbjöds i år slopades också kvoterna för skyddsjakt av säl. Nu ges bara enskilda tillstånd. Men sälen ställer till det och en del fiskare menar att man borde få skjuta fler.

Fiskaren Michael Sundblad i Kullavik ansökte om att få skjuta femton sälar men fick bara tillstånd för tre.

– Tre sälar kan man skjuta på en morgon om det vill sig, som neråt Särö där det är fruktansvärt mycket säl på sina ställen. Och där jag tänker sätta mina plattfiskegarn är det väldigt mycket säl och jag vet att de tycker om plattfisk också.

Sälar får egentligen inte jagas, bara en viss skyddsjakt tillåts för att begränsa skador på fisket och fiskeredskapen. I fjol fick till exempel 90 knubbsälar skjutas på västkusten. Men eftersom sälen främst sågs som ett hot mot ålfisket togs kvoten bort i år.

Naturvårdsverket ska nu utvärdera hur stora skador sälarna gör på övrigt fiske och i väntan på det ges bara enskilda tillstånd. En handfull ansökningar har kommit in från fiskare som har fått eller räknar med problem med knubbsäl. Michael Sundblad är en av dem och han fick alltså rätt att skjuta tre, men det hjälper inte långsiktigt, säger han.

– Det vi skjuter just för stunden på det området brukar ge resultat. Men det är ju inte bara den sälen utan de är ju fler och det kommer hela tiden påfyllning av de där jäkla sälarna. Det är ganska omfattande mängd och det är bättre att hålla nere beståndet så att de blir lite skygga. Då kanske man skulle få ha sina redskap i fred.

Men en mer omfattande jakt på säl strider mot Helsingforskonventionen som Sverige undertecknat. Detta slår på sätt och vis fel, menar även sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. För även om sälstammens ökningstakt har minskat så ökar fortfarande antal sälar. Detta är främst ett problem för det småskaliga kustfisket, det som myndigheterna säger sig värna om eftersom det kan bedrivas skonsamt, selektivt och med lite energiåtgång. Här blir det en konflikt, säger Sven-Gunnar Lunneryd. Delvis kan den lösas med att man tar fram mer sälsäkra redskap, vilket SLU jobbar med, men det behövs fler åtgärder.

– Under alla år jag har hållit på ser man att det räcker inte med sälsäkra redskap om man inte kan förvalta sälstammen, utan låter den växa till obegränsat. Då blir det mycket skador oavsett redskap. Sälarna kommer att vara där och störa fångsten. Har vi väldigt mycket sälar blir de dessutom en konkurrent om fisken.

Både Michael Sundblad och Sven-Gunnar Lunneryd tycker att sälen har fått en något konstig särställning.

 – Sälen har ett lite märkligt symbolvärde för myndigheterna, att den ska man inte förvalta som andra djurslag, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

– Det är lite gullegull som med en liten katt, att folk tycker att det är gulligt när de ligger där och tittar med sina stora ögon. Men det behövs säljakt, säger Michael Sundblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".