Mjölkbonden Magnus Weibull, Jonstorps gård, Falkenberg. Foto: Nisse Gunnarsson/Sveriges Radio.
Halland

Lågt mjölkpris drabbar bönder

"Vi producerar mjölk med förlust"
1:46 min

De halländska bönderna får allt mindre pengar för sin mjölk. För en tid sedan sänktes priset som bönderna får för sin mjölk med tio öre. Nu sänks det igen.

– Det innebär att vi producerar mjölk med förlust, säger Magnus Weibull, mjölkbonde på Jonstorps gård i Falkenberg.

För en liter mjölk får Weibull och resten av Sveriges bönder numera 2,84 kronor. För att få det att gå ihop menar Magnus Weibull att han måste ha 3,50 kronor per liter. Annars går han och hans tvåhundra kor med förlust.

– Vi förlorar upp mot 1,2 miljoner kronor per år.

I London och Bryssel protesterar mjölkbönder genom att hälla ut mjölk som en demonstration. Och Anders Weibull tycker att även här borde bönderna protestera.

– Vi borde stoppa leveranserna helt.

Magnus Weibull är tveksam till om mjölkböndernas kooperativ Arla är en så bra lösning. För mjölkprisets skull är det inte det, menar han.

– Det påverkar priset om man bara har en aktör. Vi behöver starka konkurrenter, det är det enda sättet att få upp priset.

Många bönder kommer förmodligen sluta nu. Är du en av dem?

– Nej. Vi kan inte sluta i den situationen vi sitter i. Vi har investerat ganska hårt och då får vi fortsätta med mjölken i några år till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".