Halland

Ovanligt starkt jordskalv kändes i Halland

"Jag undrade vad fasiken det är som händer"
1:40 min

Morgonens jordskalv med epicentrum i Kattegatt, sex mil från land väckte många vid femtiden i morse. Hus skakade, och ett dovt muller höres.

– Vi låg och sov och vi har vattensäng, så det var jämna gupp så här hela tiden i några sekunder, säger Åsa Lindén.

– Jag undrade vad fasiken vad det är som händer, men sen somnade jag om direkt igen, säger Inger Boström.

Skalvet inträffade sex mil från land. USA:s seismologiska institut gick först ut med uppgiften att skalvet mätte 4,4 på Richterskalan. Enligt seismologiska institutet i Sverige låg dock skalvet på 4,1. Det är ovanligt starkt enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet. Han säger att det händer kanske var tionde år att man uppmäter så starka skalv i Sverige. I vårt område möts inte några kontinentalplattor, här orsakas skalven av stora spänningar i jordskorpan.

– Vi är inte i närheten av en nuvarande aktiv tektonisk plattgräns. Men det förekommer ändå deformationer inne i plattorna. Så det finns svaga zoner och starkare zoner, det är lite ojämnt fördelat var vi kan ha de här skalven inuti plattorna, säger Reynir Bödvarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".