Henrik Gisteren åker mycket mellan Malmö, Halmstad och Göteborg i sommar och är trött på förseningar och toaletter ur funktion på tågen. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.

Trängsel och dålig service på Öresundstågen

"Om det fanns ett alternativ skulle jag ta det"
1:36 min

Förseningar, trängsel, slut på mat och toaletter ur funktion. Problemen har varit många för Öresundstågens resenärer under sommaren.

– Förseningar, väldigt ostädade tågvagnar och toaletter som inte fungerar. Om det fanns ett alternativ skulle jag ta det, det kanske blir buss nästa gång, säger Henrik Gisteren som rest mellan Malmö, Halmstad och Göteborg två-tre gånger i veckan den senaste tiden.

Jenny Rosencrantz som pendlar mellan Halmstad och Göteborg har mest märkt problem med trängsel och slut på mat i serveringsvagnen:

– Det har varit trångt så därför har jag valt att åka första klass många gånger. Jag tycker att det varit värre i år faktiskt, inte alls lika bra. För Öresundstågen har jag alltid tyckt varit väldigt bra förut, säger hon.

Att det varit dåligt städat och toaletter ur funktion beror enligt Hallandstrafiken på att man prioriterat att tågen ska gå i tid istället för att prioritera att städa. Att det varit trångt beror på en stor ökning av resenärer som man inte var beredd på, det är också därför maten tagit slut.

– Vi har haft en markant resandeökning i sommar, säger Yasmine Möllerström Henstam kommunikationschef på Hallandstrafiken som tror att ökningen av resenärer har bland annat att göra med att SJ tagit bort sina tåg på sträckan.

Vad tänker du om att det varit så trångt att folk har fått sitta på golvet?

– Ja, det är naturligtvis inte bra.

Nya tåg är beställda och de levereras successivt under året. Och de ska ge fler sittplatser. Yasmine Möllerström Henstam lovar att Hallandstrafiken ska jobba för att det inte ska bli likadana resor framöver:

– Nej, jag kan bara beklaga det. Våra tåg är framför allt anpassade för pendlingstrafik. Fritidsresenären var det inte riktigt tänkt från början att vår trafik skulle ta. Så det får vi se över här och summera de brister som förekommit i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".