Anneli Carlsson och Susanne Nilsson, förstahjälpare på Röda Korset i Halmstad. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio.
Halmstad

Röda Korset förlorar förstahjälpare

"Det blir kanske svårigheter att rekrytera medlemmar"
1:28 min

Medlemmar i Röda Korsets förstahjälpen-grupp tvingas att lämna sina grupper i oktober. Det efter nya krav från Socialstyrelsen som går ut på att alla läkare och sjuksköterskor som är med i gruppen ska dokumentera alla vårdinsatser. Något som Röda Korset anser orimligt och absurt eftersom det handlar mest om skoskav och plåsterhjälp.

Susanne Nilsson är ordförande i förstahjälpen-kretsen i Halmstad och själv sjuksköterska och en av dem som måste lämna.

– Förstahjälpen-gruppen här i Halmstad kommer att tappa två av sina förstahjälpare, som idag är legitimerad personal.

Kommer ni kunna fortsätta verksamheten?

– Ja, det kommer vi till att kunna göra. Men det blir ju kanske svårigheter även att rekrytera medlemmar till förstahjälpen-gruppen.

Röda Korsets förstahjälpen-grupper ställer upp på många evenemang varje år för att hjälpa både deltagare och publik med just första hjälpen. I Halmstad handlar det till exempel om HBK:s hemmamatcher. Senast var man på plats i junior-SM i cykel den gångna helgen.

Socialstyrelsens krav att dom som är legitimerade i grupperna ska dokumentera alla vårdinsatser även när dom inte jobbar utan utför frivilliga uppgifter hotar alltså verksamheten. Grupper kan tvingas slå igen eller skära ner på verksamheten.

– Det omhändertagande som vi utför som förstahjälpare,  det är ingen sjukvård. Det är ett omhändertagande i en akut situation som vi har utbildning för som förstahjälpare.

Så om du som sjuksköterska eller någon annan gör det, det spelar ingen roll?

– Nej, det är exakt samma omhändertagande oavsett vad du har för yrkesbakgrund, i och med att vi har samma grundutbildning för att få vara förstahjälpare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".