Lena Rotman är en av de som har drivit vandrahemmet. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.
Laholm

Hon tvingas stänga sitt vandrarhem

"Vi har haft ett helt annat perspektiv"
1:36 min

Redan för några månader sedan bestämdes att Vandrarhemmet Älvdalsgården i Mellbystrand ska stängas eftersom att Laholms kommun ska ha fritids i lokalerna.

Lena Rotman, som driver vandrarhemmet med sin sambo Peter Nygren har nu lämnat en skrivelse till kommunen och ber dem att bryta kontraktet.

– Vi skulle aldrig ha dragit igång en satsning om vi visste att Laholms kommun skulle hyra nästa sommar. Vi har ju haft ett helt annat perspektiv.

Hur känns det?

– Jättetråkigt, vi trivs här. Vi vill verkligen vara kvar och vi tycker att det är en viktig fastighet för Älvdalens kommun att på något sätt behålla. Det betyder mycket, många har varit här på somrarna och vill komma tillbaka.  

Det är Älvdalens kommun i Dalarna som äger fastigheten där Lena Rotman och Peter Nygren driver vandrarhemmet. Paret hade blivit lovade att få hyra flera år, men så blir det inte nu. Laholms kommun har inga tankar på att ge upp planen för fritids i byggnaden. Alternativet skulle vara att hyra paviljonger och det skulle bli dyrare. Kommunråd Thomas Jönsson tycker det är beklagligt att ett vandrarhem försvinner, men säger att det inte ändrar deras beslut.

– Det är beklagligt på det sättet, men andra sidan sett är detta en fråga som Älvdalens kommun måste hantera utifrån att vi har ställt frågan dit. Vi kan inte recensera hur de hantera den fastigheten. Vi  har ställt en fråga till dem och fått ett ja och skrivit kontrakt.

Det är inte tillräckligt beklagligt för att ni skulle backa?

– Nej, vi har ett avtal. Och ett avtal är ett avtal, enligt min uppfattning backar man inte från det hur som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".