Bengt Bemgtsson och Mats Ahlmark på frimärksutställningen. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio.
Falkenberg

Frimärken, brev och vykort från hela världen

"Vi har ett brev som är undertecknat av Gustav Vasa"
1:31 min

Trots all e-post lever frimärkena kvar, inte minst hos samlarna. Imorgon är det dags för Hallfrim i Falkenberg, en utställning som arrangeras av de sex halländska frimärksklubbvarna tillsammans. Bengt Bengtsson är ordförande i Varbergs Frimärksklubben och utställningskommissarie.

– Det är den största utställningen som ordnas i Sverige i år. Det motsvarar idrottens SM och det är alltså deltagare från hela Sverige, plus några från Danmark och Färöarna.

Kan du ge exempel på vad man kan samla på?

– Man kan samla på allt ifrån dagens frimärken, man kan samla på olika motiv, hästar och blommor och så vidare. Vi har också exempel på riktigt gamla brev, vi har ett brev som är undertecknat av Gustav Vasa 1550.

Är där frimärken på det?

– Nej, de infördes 1855 i Sverige.

På utställningen visas alltså inte bara frimärken utan också brev och vykort. Och Bengt Bengtsson hoppas att inte minst de gamla vykortet ska locka allmänheten till Falkhallen. Men Hallfrim är mer än bara en utställning.

– Det är främst egentligen ett tävlingsmoment. Alltså här tävlar man om medaljer, att bli Sveriges främsta frimärkssamlare 2012. Det är också ett PR-arrangemang naturligtvis, där vi gärna vill tala om vad vi sysslar med. Och hoppas få folk hit och se vad frimärkssamlare faktiskt är idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".