Halmstad

Förstäkning till pressade skolsköterskor

Kritiken mot skolsköterskornas pressade situation i Halmstad har nu fått gehör hos kommunen. Det ska bli bättre organisation och i höst förstärks skolhälsovården på Klaragymnasiet.

I maj tyckte vårdförbundet att läget var så allvarlig att man bad Arbetsmiljöverket ingripa, men eftersom kommunen nu agerar räcker det menar verket efter en inspektion.

Efter nedskärningar i skolhälsovården 2011 blev arbetsmiljön sämre för skolsköterskorna på framför allt gymnasieskolorna. Inte minst gällde det Sturegymnasiet och Klaragymnasiet där sjuksköterskorna kände sig splittrade och stressade. De hann inte med det de tycker ska ingå i deras arbete och övertidsarbete var vanligt.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion framkom att arbetsgivaren var medveten om den allvarliga situationen och nu har en åtgärdsplan upprättats för att komma tillrätta med problemen. Framöver kommer också samtliga skolsköterskor på gymnasieskolorna att ha en enda chef, inte som tidigare en på varje skola.

Vårdförbundets skyddsombud har alltså fått respons på sina klagomål och därmed kommer Arbetsmiljöverket inte att ingripa.      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".