Halland

Ung design kan pigga upp länet

1:37 min

En scen till Laholms stadspark och smarta lösningar för vårdcentralen i Laholm, är några av de idéer som tio studenter jobbar med just nu på högskolan i Halmstad.

De ingår i projektet Sommardesignkontoret och många idéer blir verklighet, berättar Christer Ericson, projektledare på Stiftelsen Svensk Industridesign, som håller i satsningen.

- Vi vet sedan förut att mellan 60 och 70 procent av uppdragsgivarna kommer att gå vidare, vilket ju är en väldigt fin siffra, säger han.

Hela uppdraget handlar om att studenterna jobbar fram olika koncept till olika uppdragsgivare som Getinge, Clas Ohlson och Laholms kommun. Josefin Klintberg och Lukas Arvidsson jobbar med att ta fram skisser på en parkscen formad som en mussla.

- Det är en stadspark i Laholm där det sedan innan står en scen. Och nu har man efterfrågat ett koncept för en ny scen, berättar Josefin Klintberg.

Stiftelsen Svensk Industridesign har sen 1997 genomfört projektet Sommardesignen, varje år i nya städer. Sju kontor finns i år och Halmstadskontoret är det största. Några projekt som man jobbar med är bland annat lösningar för att undvika långa väntetider på vårdcentralen i Laholm, ett aktivitetscenter för seniorer i Falkenberg och en grafisk profil för ett företag som sysslar med djurtandvård. Alla studenter har olika utbildningar bakom sig och alla har tre projekt var.

- Det blir ganska många olika projekt, så man får hela tiden bolla med varandra. Så det är en väldigt flexibel arbetsmiljö, säger Lukas Arvidsson.