Mikaela Waltersson . Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.
Halmstad

”Det är alltid de mest utsatta som blir drabbade”

"Man måste ställa för och emot"
0:48 min

Halmstads kommuns projekt för funktionshindrade barn och ungdomar i Vitryssland kan påverkas av den diplomatiska krisen i landet. Mikaela Waltersson (M), socialnämndens ordförande, är tveksam till att skicka in kommunens tjänstemän i ett land utan svenska diplomater.

– Framförallt känns det konstigt att skicka in svenska tjänstemän till ett land som har skickat ut våra svenska diplomater.

Vitrysslands president Lukasjenko menar att den svenska ambassaden var inblandad i aktionen där ett PR-bolag släppte nallar med frihetsbudskap från ett flygplan. Och i onsdags slängde han ut alla svenska diplomater ur landet. Just nu väntar Halmstads kommun på svar från UD och Sida på hur de ska förhålla sig till situationen, och kommer de ska få svar inom de närmsta veckorna.

– Problemet är också med alla sådana här situationer när man vill straffa en diktatur eller så, så är det ju alltid de mest utsatta som blir drabbade. Och det är det här man måste ställa för och emot, vad ska man göra, säger Mikaela Waltersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".