Riksdagsledamoten Jan Ertsborn med motionen som ska höja status på katter. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.
Falkenberg

Riksdagsledamot vill höja kattens status

"Alla väldigt positiva"
1:37 min

Folkpartisten och riksdagsledamoten Jan Ertsborn från Falkenberg har fått stor positiv respons för sina förslag om märkning av katter.

Förra året lade han en motion i riksdagen som han säger ska förena katthatare och kattälskare.

- Det är så vi tror, och tittar vi på den här utredningen och det arbete som föregått den, så är ju alla organisationer som är inblandande väldigt positiva, säger Jan Ertsborn.

Vad du fått för reaktioner?

- Numer är det ju så att de flesta reaktioner vi riksdagsledamoter får är via mail, och det är ju dels från de som är engagerade i olika djurskyddsorganisationer, men även enskilda kattägare som skriver till oss och tycker att det är väldigt värdefullt att vi tar upp den här frågan. Det är ett fåtal som har varit negativa, så egentligen är det en positiv reaktion.

Just nu ligger förslaget hos regeringen och alla remissyttranden har kommit in. I huvudsak är yttranden positiva, säger Jan Ertsborn. Framåt vintern eller våren väntas en proposition. Motionens syfte är att höja kattens status, genom att ställa högre krav på kattägare. Det ska bli krav på märkning och registrering och straffbart att överge sin katt.

- Jag tror det blir väldigt mycket bättre för de ansvariga kattägarna, de som vi värnar om.

Om förslagen går igenom tror Ertsborn inte att det blir några problem att få kattägare att märka och registrera sina katter. Det som kan bli svårt är att hindra folk från att överge sina katter.

- De här berömda sommarkatterna som man har under en ett ett par månader som man sedan reser ifrån, det är klart att vi kan inte ha någon större polisjakt på detta. Men i det här förslaget ligger ju att polisen och länsstyrelsen kan besluta att omhänderta de här katterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".