Halmstad

Mamma häktad för barnamord

"Hon menar att det är andra krafter som har styrt hennes handlande"
1:16 min

Modern till det fem månader gamla barn som misstänkts ha mördats för några veckor sedan, häktades i dag vid Halmstads tingsrätt. Hon medger de faktiska omständigheterna kring barnets död men bestrider ansvar för brott. Göran Ruthberg är kvinnans offentliga försvarare.

– Skälet till att hon bestrider ansvar för mord, hon bestrider ansvar överhuvudtaget för detta. Hon har medgett de faktiska omständigheterna kring vad som påstås ha hänt. Men hon menar på att hon har befunnit sig i sådant tillstånd att hon inte har haft kontroll över sin egen kropp och hon menar också på att det är andra krafter som har styrt hennes handlande.

Vet man hur det misstänkta mordet gick till?

– Inte i detalj, tror jag att man vet. Dels har man gjort en obduktion av barnet, där man har fastställt någorlunda dödsorsak. Men sen måste man säkra upp ytterligare bevismaterial och naturligtvis höra kvinnan själv.

Enligt Göran Ruthberg mår kvinnan väldigt dåligt och ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Nu så kommer hon att transporteras till en rättspsykiatrisk avdelning för att man ska ha en undersökning utav henne. Fram till idag har hon varit på sjukhus.

Vem har begärt den?

– Det har jag begärt, åklagaren hade inte heller någon annan uppfattning till detta.  

Det var i slutet av juli som babyn hittades död i en bostad i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".