Arkeologen Leif Häggström. Foto: Nisse Gunnarsson/Sveriges Radio.
Falkenberg

3 500 år gammalt fuskbygge

"Mer än hälften utgörs av en bergsklack"
1:38 min

Vid en hög kulle med milsvid utsikt i Skrea Kyrkby håller arkeologer från Kulturmiljö Halland på att gräva ut vad man tror är en 3.500 år gammal familjegrav.

Men första avslöjandet är att den här bronsåldersgraven är något av ett fuskbygge menar arkeolog Leif Häggström.

– Jajemän, eller kan man möjligen beskriva det som att man har utnyttjat möjligheterna. Men fuskbygge är ju en roligare bemärkning.

Vad är det som är fuskbygge utav det då?

– Jo, högen ser ju väldigt stor ut, 20 meter i diameter och två meter hög, Men mer än hälften utgörs av en bergsklack. Så det som ser pampigt ut är till största del helt naturligt.

Gravarna ligger inte speciellt djupt, utan bara en meter ner på sin höjd. Och enligt Leif Häggström tyder det på att de begravna var viktiga i samhället.

– Allting talar för att det är en viktigare släkt eller familj, eller gruppering av människor som har valt att gravlägga sina gravar här uppe.

Och ni har redan hittat en grav?

– Exakt, och det var en grav som, om man tänker sig en familjegrav så var det en av de senare generationerna i familjegraven. Så det var en grav som låg ganska ytligt, strax under stenpackningen. Man har täckt hela graven med ett lager med små klapperstenar, den låg där uppe. Det var en urna, som tyvärr är trasig, fylld med brända ben från människa, ett större däggdjur och ett mindre däggdjur.

Kan det ligga saker vid sidan om?

Det kan det göra, det kan det mycket väl göra. Frågan är om det finns någonting kvar med tanke på hur mycket grävlingarna har rumsterat om här. Jag har sällan sett en grav som har varit så skadad av naturliga orsaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".