FOTO: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Varberg

Dålig koll på brandskydd i skolor i Varberg

"Behöver utveckla egenkontroller"
1:41 min

Många av Varbergs grundskolor är inte tillräckligt bra på att förebygga bränder. Det visar den första heltäckande granskning av alla skolor som gjorts på många år.

Fredrik Åkesson på räddningstjänsten hade hoppats på en högre nivå på det förebyggande arbetet ute på skolorna.

– Vi ser att man inte har riktig koll på sitt brandskydd i verksamheten, att man behöver utveckla egenkontroller så man fångar upp enkla brister i vardagen där verksamheten glömmer bort brandskyddet ibland. Det kan vara utrymningsvägar och dörrar som ska hållas stängda och annat.

Det brister alltså på många håll i de rutiner som Varbergs grundskolor ska följa när det gäller att förebygga bränder - eller se till att elever och personal snabbt kan ta sig ut om det börjar brinna.

Några vanliga anmärkningar handlar om möbler som blockerar dörrar som ska fungera som utrymningsvägar, att det finns papperskorgar eller skräp på fel ställen ökar risken för anlagda bränder - eller att gasolflaskor förvaras på fel sätt och ibland utan tillstånd.

Däremot får de flesta godkänt när det gäller brandövningar och larm och ingen skola har fått förelägganden eller hot om stängning. Däremot följs bristerna nu upp och Fredrik Åkesson hoppas på en skärpning när det gäller det systematiska brandskyddsarbetet.

– Jag vill återkomma till systematiska arbetet som man borde fångat upp bättre sedan 2004 när lagen kom som tydliggör ansvaret på ägare och rektorer.

Göran Jarhult är förälder till en elev som går på Håstensskolan och hans ser allvarligt på att man inte har ett bättre brandskyddsarbete.

– Det är klart att det inte är bra, skulle det hända en olycka så vill man ju vara skyddad. Det är ungefär som att ha bilbälte på sig i bilen, det behövs ju inte innan det händer någonting. Det är samma med nödutgångarna de ska ju bara fungera. Det är ju bara att tänka på diskoteksbranden i Göteborg  så förstår man hur pass allvarligt det är.

Håstensskolan är inte ensam om att ha brister i brandskyddet. Nästan hälften av alla grundskolor har brister i sitt brandskyddsarbete. En av skolorna som fått anmärkningar av räddningstjänsten är Göthriksskolan i Varberg. Där säger rektor Lars Göran Helgstedt  att arbetet med brandskydd är viktigt men att det tyvärr fallit mellan stolarna

– Jag tror att det i skolans värld idag är det väldigt många saker som konkurrerar om tiden och det har nog varit en prioritering egentligen. Kanske lite omedvetet men ändå att många saker har tagit plats och därför har inte vi följt upp detta tillräckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".