Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio
Varberg

Kraftigt höjd hyra för Varbergs BoIS

"Den är lite absurd på något sätt"
1:25 min

Varbergs BoIS har fått en kraftig höjning av hyran för sina hemmamatcher på Påskbergsvallen. Tidigare betalade föreningen ungefär 3000 kronor per match men nu vill kommunen ha drygt 15 000 kronor för att täcka upp de investeringar man satsat på arenan för att den ska vara godkänd för spel i superettan.

– Jag undrar om det är såhär man ska göra om man höjer hyran för hyresgäst eller förening. I vårat fall hade vi tyckt att det hade varit mycket trevligare om vi hade fått reda på de siffrorna som man var intresserad av att föra fram och sen suttit ner och diskuterat vad det är vi tycker är rimligt och inte rimligt, säger Conny Almsenius som är ordförande i Varbergs BoIS.

Kommunen har ändå lagt ner en del pengar på Påskbergsvallen när ni har gått upp i Superettan. Det känns ändå inte schysst att kommunen ska få tillbaka de pengarna genom att ni betalar lite mer för att vara där?

– Jo, men egentligen så är det inte det man gör här. Utan man debitera den plan och man debiterar 8 000 i kostnader för vaktmästarpersonal. Man debiterar 2 500 för en akutservice för el och sådant. Och sen är det väl så också att Påskbergsvallen var inte en superarena när vi klev in på den, utan det var en arena som var eftersatt på många håll och kanter.

Varbergs kommun tycker däremot att Varbergs BoIS är viktiga och anser sig stötta föreningen så mycket de kan. Det säger ordförande för kultur- och fritidsnämnden Christofer Bergenblock.

– Ja, BoIS framgångar i Superettan är viktiga för kommunen, det bidrar naturligtvis till att sätta Varberg på kartan som en fotbollsstad bland många andra i landet och gör att man får upp ögonen för kommunen ytterligare och kan förhoppningsvis bidra till en fortsatt positiv utveckling av fotbollen.

Gör ni tillräckligt för dem då?

– Jag vill säga att vi gör väldigt  mycket för Varbergs BoIS och framförallt har vi gjort omfattande investeringar på Påskbergsvallen under väldigt kort tid. För att anpassa den till de krav som man har från Svenska fotbollsförbundet. Bland annat har vi investerat i en elbelysning på 4,5 miljoner kronor och vi har i övrigt investerat 1,8 miljoner i olika anpassningsåtgärder under en väldigt kort tid. Och en stor del av detta har vi fått ta från den vanliga driftbudgeten på kultur- och fritidsnämnden. Vilket betyder att andra föreningar och projekt har fått stå tillbaka en period nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".