Foto: Patrik Lundin/Scanpix.
Kungsbacka

Säger upp avtal med naturbruksgymnasier

"Vi har många skäl"
1:35 min

Kungsbacka kommun säger upp avtalet som tvingar Kungsbacka att i första hand skicka sina gymnasieelever till Region Hallands båda naturbruksgymnasier Munkagård och Plönninge.

Eleverna kan därmed få större valfrihet att också välja andra utbildningar, till exempel i Sätila.

Samtidigt hoppas kommunen kunna spara pengar, men det handlar också om svårigheter att få klara besked från Region Halland, förklarar Jan Österdahl, ordförande i Nämnden för gymnasie- och vuxenutbildning:

– Vi har många skäl, ett är att vi en längre tid har försökt föra en dialog om innehåll och priser på utbildningen och naturbruksgymnasierna. Vi har inte kommit igång med den dialogen och nu känner vi att det steg vi kan ta är att säga upp avtalet så vi kommer igång med en diskussion.

Är platserna för dyra?

– Det är dyrare idag för elever från Kungsbacka att gå på Plönninge eller Munkagård jämfört med att gå någon annanstans i Sverige.

Är ni inte nöjda med utbildningens innehåll heller?

– Vi vill föra en diskussion om hur man kan göra det bättre.

Vad betyder det för eleverna som vill gå naturbruksutbildningarna?

– Ja, det är också en fördel för eleverna från Kungsbacka att vi öppnar upp möjligheten, att inte gå bara i Halland i första hand, utan man kan också gå i Västra Götaland till exempel, där vi har Strömma som ligger tre, fyra kilometer från Kungsbacka, i Sätila.

Om Kungsbacka kommun skickar färre naturbrukselever till de båda halländska naturbruksgymnasierna, så kan det bli ett kännbart ekonomiskt avbräck särskilt för Munkagårdsgymnasiet i Tvååker.

– Det är en väsentlig del av skolans finansiering. Det skulle innebära att vi behöver se på vår verksamhet med andra ögon, säger Torbjörn Svanberg som är ansvarig för naturbruksutbildningarna på Region Halland.

Torbjörn Svanberg känner inte igen uppgifterna att Kungsbacka kommun skulle vara missnöjd med kontakten eller villkoren. Återstår nu att se om Kungsbacka är intresserad av att teckna ett nytt avtal med Region Halland eller om man nöjer sig med utbudet i Västra Götaland och ändå fortfarande kan få en del platser på Munkagård och Plönninge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".