1 av 2
Båten Isa. Foto: Nisse Gunnarsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Båten Isa tillsammans med Kenneth Axemark. Foto: Nisse Gunnarsson/Sveriges Radio.
kungsbacka

Ingen brygga för Isa i Halland

"Man har sagt att det investerar man inte egna pengar i"
1:16 min

När kommunfullmäktige i Kungsbacka igår tog ställning till om den unika båten Isa skulle få en tilläggsplats också på den halländska sidan av sjön Lygnen, i Fjärås, blev det nej.

Båten, med hemmahamn i Sätila på den västgötska sidan, går för första året i trafik med rundturer på sjön, efter flera års båtbyggnade av ett gäng entusiaster. En av dom, initiativtagaren Kenneth Axemark, har trots allt gott hopp för framtiden. Och första säsongen hittills har, enligt honom, gått över förväntan.

– Det är riktigt och det beror väl på i det här fallet att kommun äger ingen egen mark där man kan lägga en brygga. Och då har man sagt att det investerar man inte egna pengar i.

Men är det inte så att det har varit en av era hörnstenar att den ska kunna lägga till  här i hemmahamnen och att den ska kunna gå över Fjäråsen och lägga till?

– Jo, det är riktigt och vi har fokuserat väldigt mycket på att få båten färdig och vi har lobbat för detta i Kungsbacka. Jag måste säga att alla är jättepositiva till det här,  både politiker och boende i området. Jag tror att det kommer att bli en brygga, vi har diskussioner med politiker i Kungsbacka så att det kommer nog hända något här i höst.

Finns det fler platser som ni vill lägga till mot?

– Ja, det har vi också lobbat för lite grann. Vi har nio bryggor som har funnits från början, som den gamla Isa la till vid. På två av de platserna, Ramhulta och Årenäs, där finns det en stiftelse som bedriver skogsvårdsarbete. Och de är jättepositiva till att återuppliva de här gamla bryggorna. Det är en diskussion som vi för med dem, hur det ska se ut och så vidare. Det är en jättebra diskussion vi har med dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".