Foto Magnus Hagstsröm/Sveriges Radio
varberg

Sprängmedel på Ringhals – utredning kan läggas ned

"Det är inte mycket mer vi kan göra i det här ärendet"
1:33 min

Polisens utredning av sprängmedlet som i mitten på juni placerades på Ringhals kärnkraftverk har inte lett till någon misstänkt.

Den tekniska analysen vid Statens Kriminaltekniska Laboratorium är avslutad. Varken den eller de samtal polisen haft med personer på Ringhals har gett några svar. Det mesta talar nu för att utredningen läggs ned.

– Vad vi kommer göra nu är att gå igenom utredningen igen helt och hållet, vi har fått det sista, slutgiltiga, skriftliga svaret från SKL. Vi har fått det här muntligt. Då går vi igenom och se om vi kan göra något mera. Men som jag ser det idag är det inte mycket mer vi kan  göra i det här ärendet, säger Lars Hamrén som är chef för länskriminalens rotel för grova brott i Halland.

Vad händer då?

– Ja, då kommer vi förmodligen lägga ner ärendet såsmåningom.

Det var på eftermiddagen den 20 juni i år som den knytnävsstor klump med sprängdeg hittades på en truck inne på ringhalsområdet. Det rörde sig om ett vanligt sprängmedel som används i civila sammanhang i Sverige. Det går inte att spåra till en köpare eller nåt speciellt lager. En del andra fynd säkrades också på Ringhals, men den tekniska analysen av de gav inte heller utredarna några användbara svar. Polisen har hört många personer, men inte heller det har fört utredningen framåt.

– Ingenting har gett någonting som har lett vidare och det finns inga hotbilder eller någonting, som vi känner till. Varken nu eller tidigare, säger Lars Hamrén.

Någon har alltså  lyckats föra in sprängmedel på ett svenskt kärnkraftverk utan att upptäckas och det har inte heller efteråt gått att avslöja vem. Lars Hamrén säger att det är allvarligt det som hänt, men han är inte förvånad att utredningen inte kom längre.

– Nej, jag är inte förvånad att vi inte kommer längre nej. Det är jag inte förvånad över, vi har inget material att jobba med och vi tycker att vi har uttömt allt som finns att göra i det här ärendet 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".