Halmstad

Läkare kritiska till att flytta cancervård

"Kompetensen kommer till stor del att försvinna"
1:05 min

Region Halland har på förslag att stänga ner den gynekologiska slutenvården i Halmstad, som bland annat erbjuder vård till kvinnor med cancer i underlivet. Patienter med behov av längre vård för underlivscancer skulle då istället hänvisas till Varberg.

Flera tidigare överläkare protesterar nu mot förslaget. En av dem är Margareta Söderberg, som är orolig för att mycket kompetens kan gå förlorad.

– Man bryter ner någonting som har byggt upp under lång tid och som kräver mycket kraft och kapacitet att byggas upp igen. Vi vet att regionen uttalar som sin princip att man ska förbättra livskvalitén och höja kvalitén på omvårdnaden av cancerpatienter. Men det här förslaget verkar i rakt motsatt riktning.

Margareta Söderberg har nu tagit initiativ till en protestskrivelse som har undertecknats att elva tidigare överläkare på sjukhuset i Halmstad. Nils Werner som tidigare var överläkare på sjukhusets medicinklinik tycker att varje större sjukhus ska kunna erbjuda ordentlig vård till patienter med underlivscancer.

– Dessutom har man i Halmstad under lång tid försökt bygga upp en större kompetens och ta hand om den här utsatta gruppen. Och den kompetensen kommer till stor del att försvinna.

Anders Lindberg som tidigare var överläkare på smittskyddsenheten i Halmstad är också kritisk.

– Alltså jag har full respekt för att man behöver omorganiser och rationalisera i dagens sjukvård, men för gyncancerpatienterna så tycker jag att detta måste rimligen bli en försämring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".