Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Varberg

Sänkt stöd till pojke med Asperger

Mamman: ”Tycker det är konstigt”
1:44 min

Rektorn på en skola i Varberg bedömde att en pojke med Asperger behövde 200 000 kronor till extra stöd för höstterminen. Skolförvaltningen säger att det räcker med 37 000.

Detta samtidigt som man inte enligt lag kan neka barn stöd i skolan i brist på resurser. Pojkens mamma Karin har svårt att förstå hur det ska gå ihop.

- Om man anser att det behövs 200 000 kronor och så får man 37 000 så tycker jag att det är konstigt att man nöjer sig med det. För det kan ju inte på långa vägar räcka, säger Karin från Varberg.

I våras berättade vi om Karin i Varbergs kommun, vars 12-åriga son med Asperger helt slutade gå i skolan, eftersom han inte klarade sig utan extra stöd. Familjen har sen fem år tillbaka bett om stöd, utan att få det.

Nu har Varbergs kommun bestämt att Karins son inför hösten endast får en femtedel av det beloppet som rektorn sökt för extralärare till pojken. Och en flicka med Asperger på en annan skola i Varberg har fått en fjärdedel av beloppet som hennes rektorn sökt. Grundskolechef Joachim Wadström förklarar hur skolförvaltningen kan sänka beloppet rektorn bedömt att eleven behöver.

- Rektorn gör sin egen bedömning hur man skulle vilja ha ett stöd. Sen gör vi en opartisk utredning. Vi gör ju bedömning när det gäller tilläggsbelopp om det finns en grund i lagstiftningen och vi tittar också vad det är elevpengen ska användas till. För det finns riktlinjer. Och det är inte alltid rektor vet de här nyanserna, säger grundskolechef i Varbergs kommun, Joachim Wadström.

Ronny Nilsson, på Aspergerförbundet i Halland, säger att detta inte är ovanligt. Han menar att det är ett systemfel att förvaltningar inte ger rektorer det stöd de ansöker om. Och att man använder sig av elevpengen istället gör bara att måste ta resurser från annan ordinarie verksamhet i skolan, vilket inte heller är bra.

- Om nu rektorn gjort bedömningen att de behöver 200 000 kronor, då tycker jag att det är skäligt att kommunen redovisar på vilka grunder de har sänkt beloppet till 37 000, något annat tycker jag inte är anständigt, säger Ronny Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".