Arkivbild: Motorväg Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Halland

Stefan stannade och hjälpte – blev lurad

"Han pantsatte med en klackring"
1:35 min

Bedrägerier där människor utger sig för att vara i behov av hjälp är inte ovanliga. Stefan Johansson från Karl-Gustav är en som blivit lurad. Han vill varna andra trafikanter.

Det var i onsdags som Stefan Johansson var på väg hem mot Karl Gustav på 41:an från Derome. Vid vägkanten stod en blå Mercedes av finare klass. En välklädd man stod utanför bilen och försökte vinka in passerande bilister. Men ingen stannade, utom Stefan.

– Till saken hör att förra året blev jag stående med motorstopp på E6:an, och det var fan inte någon som stannade. Så jag hade beslutat för mig själv att jag ska hjälpa alla som har problem och det skulle jag naturligtvis inte gjort denna gång.

Det som sen hände var att mannen sa att han behövde bensin. Först frågande han om Stefan hade en reservdunk. Sen frågade han om han kunde få kontanter, givetvis mot säkerhet.

– Så jag bläddrar i plånboken och jag hade 150 kronor, och det ville han ju ha naturligtvis. Då lovade han mig att han skulle skicka pengarna om jag skrev adressen, eller det bästa hade varit om jag gav mitt kontonummer. Men det tänkte jag att det får han absolut inte, men jag skrev ner min adress i alla fall. Han pantsatte med en klackring, en guldring och det stod 14 karats guld. 150 tusendelar stod det också i den ringen. Och jag kände på  ringen och den var ganska tung.

Men det skulle visa sig att ringen var värdelös.

– När jag kom hem så ringde en som köper upp guld och berättade min historia och då säger han till mig, var det en klackring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".