Halland

Lösning på ”falsklarm” kan dröja till 2014

"Man hamnar på tåspetsarna"
1:40 min

Igår var det dags igen. RDS-apparaterna larmade hos folk som bor i Ringhals närområde utan att det hade med kärnkraften att göra.

Den moderate kommunpolitikern Christian Johansson bor själv i Ringhals inre beredskapszon och reagerade på den starka ljudsignalen.

– Man hamnar på tåspetsarna, för man tror att det är något som inträffat. Den senaste tiden har det varit en del larm som kanske inte varit meningen att de ska gå ut. Därför är det viktigt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsammans med Länsstyrelsen tittar på möjligheterna att utveckla tekniken, så att det inte blir fellarm, speciellt på natten, vilket gör att många kanske drar ur kontakten och ställer undan apparaten, som fyller en väldigt viktig funktion i en krissituation.

Det var femte gången i år som det var "falskt larm", den här gången gällde det farliga plastbitar i medicinförpackningar. RDS-apparaterna som boende runt Ringhals har hemma skulle ha bytts ut i år mot moderna apparater som klarar att skilja mellan larm som har med kärnkraftverket att göra, och andra larm som inte berör Ringhals.

Men arbetet har blivit försenat och nu ser det ut som om de nya apparaterna kommer först nästa år, eller i värsta fall 2014.

– Ja, det är ju det som är tveksamt, vi har bara möjlighet att dela ut under sommarhalvåret, vi har ju väldigt mycket sommarboende runt i det här området. Så om vi får det här klart till sommaren 2013, det vågar jag inte svara på, säger Elisabet Blänning på Länsstyrelsen.

Förseningen med de nya RDS-apparaterna beror bland annat på tekniska svårigheter berättar Elisabet Blänning.

– Uppdraget har dragit ut långt faktiskt på Sveriges Radio. De har haft problem att få till en lösning helt enkelt. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gav dem i uppdrag att titta på en lösning för att få till det här och deras tekniker har haft lite problem med att få till det vad jag förstår. Så därför har det dragit ut på tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".