Halmstad

Nu är kontraktet skrivet – de hyr på Tylön

"Jag känner mig trygg med det"
1:32 min

Nu är det klart vilka som ska hyra det före detta fyrvaktarbostället på Tylön. Fastighetsverket har tecknat avtal med Paul Lundin och Evalena Åkesson om att de ska ta emot gäster i de tre lägenheterna, troligen från sommaren 2014.

Paul Lundin driver idag den omtvistade restaurangen Salt i Tylösand. De många turerna om laglighet och lämplighet kring den har inte påverkat Fastighetsverket säger Andes Eydal, förvaltare vid  verket.

– Inte direkt på det sättet, att det skulle ligga honom i fatet. Han är ju en drivande person och vi vet inte annat än att det är gjort på rätt sätt som det är gjort. Vi har ju ett hyreskontrakt och där står det vad som får ske och vad de hyr. Så jag känner mig trygg med det.

De tre lägenheterna i fyrvaktarbostaden ska renoveras varsamt, och sen av Paul Lundin och Evalena Åkesson hyras ut i form av ett enklare fritidsboende. Tylön är ett fågelskyddsområde, och det är under de stor del av sommaren idag förbjudet att vistas på ön, utom vid bryggan och den lilla stranden intill.

Nu kommer dom som ska vara på ön att få gå på stigen från bryggan, i det inhängande området runt fyrvaktarbostaden, och fram till fyren. Anders Eydal har diskuterat saken med ornitologerna, och tror att uthyrningen kommer att gynna fågellivet.

– De här hyresgästerna de är bredda att hjälpa till, alltså kanske för att fånga mink på något sätt. Förra vintern var det en räv som var därute och då kanske man kan hjälpa till att fånga räv. Och att man kanske kan ha någon betning ute på ön också utav exempelvis får. Det borde hjälpa till så att fåglarna kan få det bättre för det har blivit väldigt igenvuxet, och det är inte bra för de sjöfåglar som har varit där.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".