Halmstad

Fritidsbåtar i vägen för skjutövning

"Stoppen innebär stora kostnader- och i värsta fall kan någon komma till skada"
1:05 min

Fritidsbåtar mitt i skottlinjen utanför Ringenäs norr om Halmstad har tvingat gästande Skaraborgs regemente att flera gånger avbryta de skjutövningar som pågår där. Flera gånger har båtarna kommit i skottlinjen för regementets grovkalibriga kanoner.

– Häromdagen hade jag fritidsbåtar i alla våra skjutriktningar mot målflygplanet. Då tvingades jag faktiskt avbryta, ställa in skjutningarna och skicka hem målflygplanet. berättar kapten Andreas Frodlund.

Dessutom har man flera gånger tvingats ändra målflygplanens bana för att en båt varit i skottlinjen, med stora konsekvenser:

– Vi har ju en tidslucka som vi måste genomföra övningen på, och den ramen krymps. Samt att det är en stor kostnad för staten, en sådan här övning, säger kapten Frodlund.

Vad kan hända?

– Ja, i absolut värsta fall så kan det ju bli skador. Dock så har vi en stor säkerhetsorganisation med bland annat radar för att kontrollera sjötrafiken. Så det är verkligen i yttersta fall att det kan bli skador.

Andreas Frodlund ser med oro fram emot söndagen:

– Det är ju vackert väder, så det kommer garanterat ut många båtar i dag. Så risken är att skjutningarna blir lidande. Och det kostar väldigt mycket pengar.

Övningarna startade o insdags och pågår till den 23 augusti. Riskzonen sträcker sig närmare 14 kilometer ut i havet från kusten. Information om övningarna finns bland annat vid Ringenäs och på sjöräddningscentralen MRCC. Dessutom lyser röd lampa vid Ringenäs övningsfält när skjutning pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".