Göran Movitz driver företaget Cordland Marine. Han planerar att utöka sin verksamhet. Tack vare tågstationen blir det lättare att satsa i Åsa. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio.
Kungsbacka

Ny tågstation lyfter Åsa

"Lättare att ta sig hit"
1:35 min

Arbetet med att bygga en station i Åsa har just påbörjats och den planerade tågstationen ser ut att ge ett uppsving för företagandet i Åsa.

Allt fler vill starta företag i kommunen och många av de företag som redan finns på orten ser ljust på framtiden.

Göran Movitz, driver företaget Cordland Marine, han planerar att utöka sin verksamhet och tack vare tågstationen blir det lättare att satsa i Åsa.

 – Framför allt får vi ett större upptagningsområde med rekryteringar. Det blir möjligt för folk i Varberg och Göteborg att söka jobb även här. Vi har haft planer på att öppna ett servicekontor i Göteborg men det gör vi nog inte nu.

Göran Movitz företag, som tillverkar kommunikationsutrustning till fartyg, fick nyligen en stor order som kommer innebära att att man behöver nyanställa. I och med tågstationen som beräknas vara klar i december 2013, så tror han att det kommer vara lättare att hitta rätt personal. Och enligt näringslivschef Michael Fransson finns det också ett stort intresse från företagare som vill etablera sig i Åsa nu. Många små- och medelstora företag hör av sig till kommunen och är intresserade av att hitta lämpliga lokaler. Det finns också planer på ett företagscenter på 4000 kvadratmeter som ska ligga alldeles vid Åsas norra infart.

Kenneth Nilsson är före detta kommunalråd i Kungsbacka. Han bor i Åsa och har följt ortens utveckling under många år och han ser nu en ökad framtidstro i Åsa:

– Jag tror defintivt Åsa kommer växa i och med det att det planeras för företagsverksamhet nära stationen. Och då pendlar man ju inte bara till Göteborg utan hit också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".