Mattias Runevad har hört folk på tåget som struntat i att betala. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
HALLAND

Passagerare vittnar om fuskåkning

"Det finns folk som skiter i att köpa"
1:33 min

Från och med i dag får tågvärdarna på Öresundstågen återigen lov att kontrollera biljetter, även om de arbetar ensamma på ett tåg. Men de avvaktar morgondagens besked från Arbetsmiljöverket. Passagerare berättar att vissa struntat i att lösa biljett.

– Man ser att det finns folk, gärna lite yngre människor, som helt enkelt struntar i att köpa biljett, berättar passageraren Mattias Runevad.

– Man hör på tåget att det finns folk som skiter i att köpa helt enkelt.

Själv köper Mattias Runevad dock alltid biljett.

På Veolia som kör Öresundstågen säger affärschefen Mikael Danielsson att det nog hade varit möjligt att från och med måndagen återgå till att låta tågvärdarna kontrollera biljetterna även på tåg där tågvärden arbetar ensam.

Men Veolia väljer att vänta till tisdagen, då man hoppas få veta om Arbetsmiljöverket är nöjt med arbetsmiljön för tågvärdarna.

Han säger också att de flesta tåg som kör genom Halland har två tågvärdar som alltså redan nu kan kontrollera biljetterna.

Ann-Kristin Karlsson brukar åka Öresundståget men har inte direkt märkt av någon fuskåkning.

– Det finns säkert alltid personer som chansar, men så är det nog i alla system. Det kan hända att det lockat lite extra nu när man vet att det ofta varit tomt.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".