Ragnar Johansson. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
Halmstad

Kritik mot skötseln av Prins Bertils stig

"Vitsen var att den skulle gå havsnära"
1:23 min

Prins Bertils stig i Halmstad är kommunens paradpromenad. Men nu får teknik- och fritidsförvaltningen kritik för att underhållet inte sköts tillräckligt bra och att en liten del av stigen inte längre följer stranden och havet utan leds upp på gatorna.

Ragnar Johansson var den som ledde arbetet med att anlägga Prins Bertils stig i slutet av 1990-talet:

– Jag tycker att kommun inte inte har underhålluit stigen över huvud taget under sissta året mer än på vissa platser. Och där har man då använst stora maskineer och gjort onödigt bra underhåll i stället för att använa små maskiner eller handkraft för att fixa det här.

I Sandhamn på väg mot Tylösand är den gamla sträcklningen borta, sedan havet ätit upp den och det kostar för mycket att återställa stigen enligt teknik- och fritidsförvaltningen.

Men Ragnar Johansson håller inte med:

– Nej, det gör jag inte. Visst, det kan hända igen att kommer att spolas bort, men kostnaden är så liten för att fixa det här. Om man använder egen arbetskraft, och detta är den springande punkten, ungdomar och arbetslösa, som vi använde när vi anlade stigen och som tycker detta är ett toppenjobb med skottkärra i stället för stora maskiner.

Men enligt teknik- och fritidsförvaltningen kostar det 300.000 kronor att återställa stigen och det kan hända många gånger igen.

– Jag menar att med egen arbetskraft kan man göra jobbet i Sandhamn för 15-20000 kronor. Och det kommer säkert att hända igen att den förstöras, men jag tycker inte det är hela världen, eftersom den är så oerhört frekventerad. Nu ska man alltså skicka upp handikappade och andra på bilväg i stället. Det var ju det var vitsen med den här stigen, att den skulle gå havsnära och inte störas av biltrafik, säger Ragnar Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".