Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio.
Halland

Bankanställda känner sig hotade

"Klimatet har blivit hårdare"
1:03 min

Många bankanställda upplever hot i jobbet. Det visar en undersökning framtagen av tidningen Finansliv. Lina Svensson, kontorschef på Nordea i Halmstad, säger att situationen blivit tuffare för de anställda.

– Jag upplever att klimatet har blivit tuffare idag. Vi får utstå mer kritik idag. Som kontorspersonal får vi stå till svars alltmer för det som sker längre upp i vår organisation, säger Lina Svensson, kontorschef på Nordea i Halmstad.

I en enkät som omfattar omkring tusen av Finansförbundets medlemmar så svarar sjuttio procent att de har utsatts för kränkande språkbruk från en kund under det senaste året, och nästan hälften tycker att otrevligt bemötande har blivit vanligare under de senaste fem åren. Omkring en tredjedel svarar att de har upplevt direkta hot från kunder under samma period. Lina Svensson säger att direkta hot fortfarande är ovanliga, men klimatet har helt klart blivit tuffare för bankpersonalen:

– Man kan tycka att det är orättvist, men vi träffar så mycket kunder så det blir naturligt att vi får höra sådant. Vi är i första skottlinjen om man säger så. Vi har ju många nöjda kunder också, vi får luta oss tillbaka på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".