Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Vallda

Gäss plågar bönderna

"Främst grågäss är besvärliga"
1:29 min

Lantbrukarna på Onsalalandet i norra Halland har tröttnat på de stora flockar av gäss som går på åkrarna och förstör. Nu har några av bönderna gått samman i en grupp för att bekämpa fåglarna.

Henrik Arnesson i Vallda, en av initiativtagarna till gåsgruppen, är hjärtligt trött på de objudna gästerna. Han berättar att det inte bara är att skrämma bort gässen, eftersom de då flyttar sig till någon annan åker istället.

– Främst grågäss är besvärliga. De ställer till med betesskador och förorenar så man riskerar att få avföring med i fodret, säger Henrik Arnesson.

Lantbrukarna i Onsalalandet har nu bildat en gåsgrupp för att komma tillrätta med sitt gemensamma problem.

– Vi ska bland annat köpa in saker som kan skrämma gässen, sådant som ger ljud ifrån sig, eller som blåses upp, Henrik Arnesson och säger att jakt inte är ett alternativ:

– Det är ganska svårt att komma åt dem faktiskt. Och om man skjuter en gås i en flock på 500 så flyttar flocken sig bara till ett annat ställe. Så det gör ju inte så stor skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".