Kungsbacka

Krogarnas is fick anmärkningar

"Brister i ismaskinerna"
1:06 min

Mer än hälften av resturangerna i Kungsbacka har för dålig hantering av is som används till att kyla drycker och annat.

Det är miljö- och Hälsoskyddet i Kungsbacka som gjort  kontroller  på flera olika resturanger, kafeer och pizzerior i kommunen. Mer än hälften av proverna visade att isen var "tjänlig med anmärkningar".

 – Tjänligt med anmärkning innebär att isen har antingen hanterats på fel sätt eller att det är brister i rengöringen av ismaskinen. Det är inte direkt farligt att använda isen, men det är olämpligt, säger miljöinspektören  Robert Singer.

 Av de 39 prov som miljö och hälsoskyddet gjorde analys på var det 20 stycken som klassades som tjänligt med anmärkning. På de resturangerna kommer man nu att göra nya tester.  Även om många resturanger visade sig ha för dålig ishantering, var det ingen som hade otjänlig is, det vill säga att isen innehåller så mycket bakterier att människor riskerar att bli sjuka av det. Robert Singer tror att kontrollerna som miljö och hälsoskyddsfövaltningen har utfört kommer att ha en positiv effekt på ishanteringen, som han anser bör förbättras.

 – Jag hoppas det! De som hanterar isen bör bli mer uppmärksamma på att det kan utgöra en källa för bakterier att växa i isen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".