Fjärås

Äskhults by restaureras

"Det finns inget som håller ihop byggnaden"
1:33 min

I sommar restaureras flera byggnader i kulturreservatet Äskhults by utanför Fjärås. Hantverkare arbetar med att räta upp Göttas lada - som annars hade varit i fara.

– En gavelsyll och en syllbit på långsidan byts. De har ruttnat ute vid hörnen, vid stolparna, så det finns inget som håller ihop byggnaden direkt, säger hantverkaren Frank Karlsson.

Han och kollegan Anna Johansson, båda hantverkare inom traditionellt bygghantverk, arbetar nu med Göttas lada som är en av många 1800-talsbyggnader i kulturreservatet i Äskhult. De byter ut skadade syllar, alltså de stockar som ligger direkt ovanpå stengrunden. Sen pressar de tak- och väggkonstruktionen uppåt, såpass att de stenar i grunden som är på väg att ge sig iväg kan läggas tillbaka på rätt plats.

Anna Johansson gör en ny hörnstolpe och hugger ut spår där väggbräderna sen ska passas in:

– Jag ska göra ett spår där bålarna eller planken ska sitta i hörnstolpen o mittenstolparna.)

Utöver Göttas lada så åtgärdar man i år också de rötskador som uppstått i Derras stall – där ska även halmtaket läggas om. Arbetet är nödvändigt - annars skulle till exempel Göttas lada kunna rasa ihop av tung snö på taket:

– Det är helt klart ett riskprojekt att ta bort spännbandet som jag satt där, för det kan räcka att en häst trycker till huset för att stolpen ska rubbas. Men det var bara ett exempel. Snö är annars det största problemet om tyngderna blir för stora, säger Frank Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".