Kungsbacka

Bruna hus upprör i Kungsbacka

"De ser ju lite spektakulära ut"
1:36 min

Två bruna byggnader på det ombyggda torget i Kungsbacka orsakar folkstorm. Centrumledaren Henrik Olsson ser positivt på diskussionerna och tycker att det visar att torget sticker ut.

På torget står två bruna byggnader, i det ena huset är det toaletter och i det andra ska det bli en korvrestaurang, med en uteservering på 50 kvadratmeter. Men många vill ha bort de bruna husen. Henrik Olsson tycker att det är bra att Kungsbackaborna engagerar sig:

– Jag tycker att det är ganska spännande faktiskt, jag tror att det är en ganska tacksam fråga. De ser ju lite spektakulära ut. Vår stadskärna liknar inte alla andra stadskärnor. Och när man gör något som sticker ut lite grann, så kan det också dela folk i två läger, säger han-

Öppningen av korvrestaurangen har blivit försenad och det huset används just nu inte. Henrik Olsson tror att det är en av anledningarna till opinionen mot husen. Men han tycker att det är bra att diskussionen kommit upp kring det nya torget.

– Det tyder ju på ett enormt engagemang, att det här är ingen sovstad. Det är en högst levande stad. Jag har sett stadsdelstorg i ytterdelar i Göteborg där man inte bryr sig överhuvudtaget om sitt torg.

Om opinionen blir ännu större, kan ni ta bort dem då?

Det är inte jag rätt man att bedöma. Det är kommunen som har huset och det är de som äger frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".