Bilinbrott sker oftast på parkeringsplatser som ligger lite undanskymda. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Halland

Bilinbrott stort problem trots polisens satsning

"Oftast slår de in en av rutorna"
1:39 min

Polisen har i år satsat stort på en kampanj för att få folk att inte lämna kvar värdesaker i sina bilar. Men trots detta fortsätter bilinbrott att vara ett stort problem i Halland.

Bara i helgen fick åtta bilar sina rutor inslagna och tömdes värdesaker.

– Oftast slår gärningsmannen in en av rutorna i bilarna och tillgriper godset som ligger synligt. Det handlar ofta om mobiltelefoner, dator eller handväska eller något annat som ligger synligt och som tjuven är intresserad av, säger Ingmar Nilja, ansvarig för Hallandspolisens brottsförebyggande arbete.

Parkeringsplatser som varit mest utsatta i sommar är de som ligger lite undanskymda, vid till exempel naturreservat, kyrkogårdar och golfbanor. Polisen i Halland satsade i år stort på en informationskampanj om bilinbrott. De satte också upp skyltar på utsatta parkeringsplatser, där de uppmanade bilägare att inte lämna kvar värdesaker. Men enligt Ingmar Nilja verkar det fortfarande inte som att människor har tagit till sig budskapet:

– Folk glömmer fortfarande att ta med sig sina tillhörigheter ut ur bilen. Det är faktiskt den bästa förebyggande insatsen att inte lämna någonting synligt i bilen. Då minskar risken för att få inbrott i bilen radikalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".