Magnus Campanello och Ulrika Christensen på Varbergs sjukhus. Foto: Olof Andersson/Sveriges Radio
Varberg

Allt fler köar till magsäcksoperationer

"Det här är ingen snabbfix"
1:40 min

Antalet som vill göra magsäcksoperationer har ökat rejält. På Hallands sjukhus i Varberg har nyremisserna ökat från 34 stycken 2011, till 182 i år.

På Hallands sjukhus Varberg rustar man nu för framtiden med extra personal.

– Det krävs att det finns bra kompetens och vi håller nu på att bygga upp ett bra team, med fyra kirurger och två under utbildning. Det är en lång process innan vi kommer kunna operera 100 patienter på ett år, säger Magnus Campanello, överläkare på Hallands sjukhus Varberg.

Hallands sjukhus vill se till att de kan ta emot så många som möjligt utan att behöva skicka patienter till andra sjukhus för operationerna. För trycket på operationerna har ökat markant den senaste tiden och anledningarna till det är många.

– Dels har det blivit mer accepterat att göra den här operationen. Man skäms inte längre för det, säger Ulrika Christensen, tillförordnad verksamhetschef.

Hur mycket har det påverkats att man har sänkt BMI-gränsen från 40 till 35?

– Det har påverkat mycket. Det är en stor grupp som kanske inte har andra riskfaktorer som kvalificerar dem för operation. De kanske inte är helt mentalt mogna för en sådan operation, säger Magnus Campanello.

Vad tycker du om att man har sänkt gränsen?

– Jag är kanske lite kritisk till det. Men vi följer de nationella riktlinjerna, säger Magnus Campanello.

Han är tveksam till att man har sänkt gränsen för vilket kroppsmasseindex, eller BMI-värde patienten måste ha för att få göra en magsäcksoperation. Han menar att det är ett alldeles för allvarligt ingrepp för att man ska ta lätt på det:

– Detta är inget "snabbfix" som jag ser det. Det är ett livstilsförändrande ingrepp där man måste ta ett stort ansvar själv för sin viktminskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".