LCHF och GI-dieten är två anledningar till ökningen av Keso-konsumtionen i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Halland

Kesobrist råder i landet

1:37 min

Populära dieter som LCHF och GI ligger bakom att det nu gapar tomt på butikshyllorna där Keson skulle stått på flera håll i Halland – och runt om i landet. Mejerijätten Arla hinner helt enkelt inte med att tillverka så mycket Keso som folk vill ha

Konsumentefterfrågan och marknaden har ökat så pass mycket de senaste åren och Arla inte hinner producera tillräckligt med Keso. All Keso tillverkas i Skövde där man på grund av bristen nu ska investera i nya maskiner mot slutet av året.

– Vi hinner inte producera tillräckligt. Vi ligger helt enkelt efter i kapaciteten i Skövde. LCHF och Gi-dieten, är loken i den här konsumtionen av den här produkten, säger Arlas PR-chef Inger Söderlund.

Enligt Arlas egna prognosavdelning har konsumtionen av Keso ökat med 15 procent förra året, men trots det har man inga omedelbara planer på att öka produktionen. Det kommer att råda Keso-brist av och till åtminstone några månader till.

Finns det några planer på att utöka produktionskapaciteten i Skövde?

– Ja, vi har en investeringsplan som kommer att öka produktionen förhoppningsvis så att vi är ikapp i januari när den stora keso, cottage cheese-månaden startar efter helgerna, säger Inger Söderlund.

Då handlar det om nya maskiner, handlar det om nya jobb?

– Det handlar om nya maskiner, nya jobb har jag inga uppgifter om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista