1 av 4
Konstnären Ann Carlsson Korneev vid sin granitskulptur Ögats ljus i Vessigebro. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
2 av 4
Skulpturen Ögats ljus blev snabbt en populär klätterställning. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
3 av 4
Landshövding Lars-Erik Lövdén planterade en kejsar-ek i det blivande arboretumet. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
4 av 4
Skulpturen Loop av Agneta Stening i Gurkbänken i Vessigebro. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
VESSIGEBRO

Stort kalas när Gurkbänken invigdes

1:59 min

På lördagen invigdes den nya upplevelseparken Gurkbänken i Vessigebro. Parken fick sitt namn efter livliga diskussioner, men på lördagen var allt klart. Man kunde prova nya lekredskap och boulebanor, titta på skulpturerna och ta del av underhållning.

Nelly Danielsson som går i femte klass i Vessigebro tror till och med att Gurkbänken ska att bli en ny naturlig träffpunkt i samhället. Hon tycker inte att det tidigare har funnits någon bra plats att träffa kompisar mer än hemma hos varandra.

Att barn ska använda konstverken är också precis vad Ann Carlsson Korneev vill med sin granitskulptur Ögats ljus.

– Jag hade tänkt att det skulle vara en vacker skulptur men samtidigt kunna användas som lekplats, sittplats och mötesplats, säger hon.

I aktivitetsparken finns också en samling nyplanterade ekar som på sikt ska bli en trädsamling – ett arboretum – med arter som knappt finns i Sverige i dag.

– Där finns amerikanska arter som röd-ek som nu används mycket i planteringar, och även sådana som användes tidigare. Före andra världskriget planterades många amerikanska ekar som dog under krigsvintrarna men som vi nu försöker introducera igen, berättar hortonomen Lars Tejler som hjälpte landshövding Lars-Erik Lövdén att plantera en kejsar-ek.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista