BRANDEN I HALMSTAD

Faran är över, branden är släckt

2:11 min

Branden i oceanhamnen är nu mer eller mindre släckt och räddningstjänstens insatser under natten har gjort att det i princip inte ryker alls från brandplatsen. Avspärrningarna hävs och de som arbetar i hamnen kan gå till sina arbetsplatser nu på morgonen.

 – Det ser mycket bra ut. De insatser vi satte in i natt har haft avsedd effekt. Rökutvecklingen är i princip noll. Det ryker bara från några små härdar. Nu ska vi bevaka så det inte blossar upp. Men för tillfället har vi ingen vattengivning överhuvudtaget, säger räddningsledaren Magnus Ericsson.

Så just nu är det ingen fara för allmänheten?

– Just nu är det ingen fara överhuvudtaget när det gäller brandröken. Vi har också dragit in avspärrningarna så alla som jobbar i hamnen kan åka till sina arbetsplatser nu på morgonen.

Finns det någon risk att läget förändras under dagen?

– Vi kan aldrig utesluta det men nu ser det mycket positivt ut. Vi kommer att ha bevakning på detta och om det förändras kommer vi givetvis meddela det.
 

Kvällens och nattens rapportering:

Räddningstjänstens plan är att i kväll kunna kyla kemikalierna i det brinnande lagret.

– Vi har fått hit större pumpar och vattenkanoner för att gå på med stora vattenmängder, säger Tina Nordlund. Det är väldigt många kemikalier, men utifrån vad vi tror nu är det bästa vi kan göra att kyla kemikalierna.

Allmänheten uppmanades inledningsvis att hålla sig inomhus och stänga fönster. Under senare delen av kvällen bedömde man att det inte är nödvändigt.

– För tillfället ser det ljust ut, säger Lars Fredin på räddningstjänsten i Halmstad.

– Vi hade vissa farhågor när vi skulle sätta igång att det skulle uppstå en kraftfull reaktion i produkterna när vi inleddde vattenbegjutningen, säger han och jämför med när man häller vatten i en het stekpanna och fett och ånga slungas upp.

Men det visade sig gå väl och vid ettiden pågick släckningsarbetet för fullt och väntades fortsätta under natten. Räddningstjänsten hade då viss förhoppning om att läget skulle kunna börja återgå till det normala i vissa delar av hamnen på måndagsmorgonen.

På kommunens hemsida skriver man att beslutet är en svår avvägning då kemikalier från brandhärden "bedöms kunna sköljas ner i havet, med miljökonsekvenser som följd."

Företaget som drabbades av branden, Hanson och Möhring, fick sin anläggning i Oceanhamnen i Halmstad totalförstörd i branden, men kunde ändå köra i gång sin verksamhet på måndagsmorgonen i tillfälliga lokaler.

"Inga medarbetare förlorar sina jobb på grund av branden. De kan komma tillbaka till sina jobb som vanligt i dag och inga kunder behöver heller drabbas", förklarar vd Claes Andersson i ett pressmeddelande.

Frågande | Kommentera du också!

Ska inte orsaken till och ansvar för att branden uppstod utredas? Hanson & Möhring tillhör Salinity group som verkar i många länder och det är inte första gången de är i blåsväder.

Tobias | Kommentera i artikeln du också!

Nu har man valt att spola vatten på branden, i den dolda förhoppningen att mycket av saneringen ska bli billigare genom att kemikalierna följer med vattnet ut i havet.

Lasse | Kommentera du också!

Det är ju totalt ansvarslöst gentemot människors hälsa att inte ha en evakueringsplan för sjuka och barn i en sådan situation att kommunen har ett saltlager inom sitt område.

Hans | Kommentera du också längst ner i artikeln

Var glad att du sluppit undan röken, det kan vända snabbare än du anar - den är inte precis behaglig, jag har provat.

Pica | Kommentera du också!

Nästa gång kan det vara kärnkraftverket i Ringhals. Finns klart inget skydd för människor då heller.

 
 
 

Branden i Oceanhamnen

Fredag

 • Vid 22-tiden utbröt brand i företaget  Hanson & Möhrings lagerlokal i Oceanhamnen i Halmstad.
 • Runt midnatt tvingas räddningstjänsten avbryta släckningsarbetet och backa på grund av explosionsrisk.

Lördag

 • Omkring klockan ett begär räddningsledaren så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där boende i Halmstad uppmanas att hålla sig inomhus. Risk för kraftiga explosioner och giftiga rökgaser.
 • Mätningar visar att röken innehåller giftiga nitrösa gaser.
 • 7.30 håller Halmstad kommun presskonferens. Varningarna till allmänheten kvarstår, men explosionsrisken tonas ner.
 • 12.45 ljuder utomhuslarmen över Halmstad. Orsaken är en förväntad ändring av vindriktningen så att brandröken kan komma att blåsa in över centrala Halmstad.
 • 15.00 håller Halmstad kommun ny presskonferens. Vinden är nu nordvästlig. Röken drar ut över Laholmsbukten

Söndag

 • Röken drabbar kustområden söder om Halmstad och drar in över Laholms kommun.
 • Röken "tvättas" genom att kustbevakningen sprutar vatten på röken.
 • Räddningstjänsten lånar in vattenkanoner och förbereder att börja vattenbegjuta de brinnande kemikalierna.
 • 14.30 håller kommunen presskonferens. Vinden är oberäknelig och rök drar på nytt in över centrala Halmstad. Allmänheten uppmanas på nytt att stanna inomhus.
 • 21.15 skulle vattenbegjutning av kembranden påbörjas.

Måndag

 • 03:36 Kommunen meddelar att släckningsarbetet varit lyckosamt och branden verkar vara under kontroll
 • 06:30 Räddningsledaren meddelar direkt från brandplatsen i Hallandsekot att faran är över.

All rapportering om branden

Måndag:
#text=5282967#
#text=5282399#
#text=5281942#
#text=5281302#
#text=5282713#

Söndag:
#text=5281179#
#text=5281073#
#text=5280966#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista