Halmstad

Fler kvinnor ska bli professorer

1:27 min

Högskolan i Halmstad satsar på att få fler kvinnliga professorer och docenter. Tio kvinnliga forskare ska få mera fri tid att forska och skaffa sig meriter för att kunna gå vidare i karriären.

Bland professorerna på Högskolan i Halmstad är det i dag bara 20 procent som är kvinnor, och bland docenterna är det 40 procent.

Därför sätter högskolan nu av pengar så att tio kvinnliga forskare kan få använda minst två dagar i veckan till att bygga upp sina meriter under två år, så att de kvalificerar sig för sådana här toppjobb.

Tiden ska användas till egen forskning men också internat där de får knyta kontakter och lära sig sådant som man behöver veta för att bli docent eller professor.

– Det är mer fri tid att ägna sig åt den egna forskningen. Det är vad det handlar om, säger högskolans prorektor Carina Ihlström Eriksson.

Maria Åkesson är lektor i informatik och en av de kvinnor som valts ut för att meritera sig för högre tjänster.

– Jag sökte meriteringsbidraget för att jag vill meritera mig och det är viktigt. Informatik är ett ämne med få kvinnor nationellt och interntionellt, så jag tycker det är viktigt att det kommer fram fler kvinnor i vårt ämne, säger Maria Åkesson.

Från Puls i P4 Halland

Sänder 12:33-13 och 15-17:45

Carina Ihlström Eriksson och Maria Åkesson berättar mer om projektet för att få fler kvinnor att bli professorer:

#ljud=4175961#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista