Halland

För mycket pengar för fiskeutveckling

1:33 min

Halland har haft ett betydande fiske, men så är det inte längre. Fiskeområde Halland har minst två miljoner kronor att söka för de som har idéer om att utveckla det halländska fisket. Men de har svårt att få pengarna att gå åt.

– Jag tror att yrkesfiskarna, både vid kusten och i inlandet, har utvecklingsidéer, men de har så mycket med fisket att de inte hinner utveckla idéerna, säger Malin Ekwall, projektledare vid Fiskeområde Halland.

Fiskefonden har ställt två miljoner kronor till förfogande, men Region Halland har lovat medfinansiering så i praktiken handlar det om mer än två miljoner att satsa på projket kring produktutveckling, förädling, nätverksbyggande, turism och insatser som gynnar lax och öring.

Malin Ekwall vill ta vara på yrkeskårens kunskaper när det traditionella fisket krymper, och hon tror att dessa kunskaper kan väcka intresse hos unga halläningar att satsa på fiske.

– Utan att bli allt för personlig, så ser jag hur min lillebror tagit mycket större ansvar i Tiraholms fisk och ser det som en framtidsnäring och sen har vi Vildmarksgymnasiet i Unnaryd som har en yrkesfiskelinje, så visst finns det intresse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista