Nu ska förutsättningarna för världens minsta val tumlare förbättras i Kattegatt. Arkivfoto: Pontus Lundahl/Scanpix
Halland

Minsta valen skyddas i Kattegatt

1:31 min

Nu ska ansvariga politiker ta krafttag för att världens minsta val - tumlaren - ska kunna fortsätta leva i Kattegatt och Bälthavet. Det handlar först och främst om att ta reda på hur tumlarna rör sig utmed västkusten.

Tumlare är världens minsta val, 120–225 cm långa. Det är den vanligaste valarten i svenska vatten, men på senare tid har antalet i Sverige minskat ordentligt. Nyligen skrev elva länder på ett avtal om att ta krafttag för att tumlarna ska kunna fortsätta leva i Kattegatt och Bälthavet. Områden som är viktiga hemområden för tumlarna.

– Vissa tumlare lever bara i det här området och förflyttar sig inte till andra vatten. Men vi vet inte vilka områden i de här vattnen som är viktigast som nyckelhabitat, säger Sofia Brockmark vid Havs- och vattenmyndigheten.


Tumlare har sina uppväxtplatser vid stora grund. På de platserna är det därför extra viktigt att minska hoten mot arten. Tumlare är till exempel är känsliga för buller. Med tanke på det är forskarna oroliga för planerna på en vindkraftspark i havet utanför Falkenberg.

– Man har sett att de skyr undervattensområden där det är mycket buller. Så potentiellt skulle en vindkraftspark innebära en risk, säger Sofia Brockmark.


Andra hot mot tumlare som lever i Kattegatt och i Bälthavet, är att de kan dras upp i yrkesfiskarnas garn som bifångster eller fastna i så kallade spökgarn. Miljögifter och ökande båttrafik är andra dödsfällor. Hur många tumlare som finns just i området Kattegatt och Bälthavet, och om de minskar eller ökar, har man inte svaret på i dag.

– Vi vågar inte säga det. Vi vet inte mer än att de här hoten är stora i området, så det blir svårare för tumlarna att existera där, säger Sofia Brockmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista