Alexander Johansson, vd för Pilkington Halmstad. Foto: Sarah Görsch / Sveriges Radio
Pilkingtons nedläggning

"Pris och efterfrågan är för låga"

6:16 min

Glastillverkaren Pilkington, med 230 anställda i Halmstad, läggs ned. Detta på grund av att pris och efterfrågan på företagets produkter är alldeles för låga. 

Det är de japanska ägarna Nippon Sheet Glass, NSG Group, som fattat beslutet. Bakgrunden är att den europeiska marknaden för glas är på en för låg nivå, pris och efterfrågan är för låga. Man ser heller inga tecken på återhämtning.

Enligt Alexander Johansson, vd för Pilkington i Halmstad, har nedläggningen också samband med eurokrisen.

– Den påverkar valutan. Norden är vår hemmamarknad, men ändå slår valutaeffekten negativt mot oss. Det som gör att just Halmstad ifrågasätts är att vi befinner oss i slutet av vår ugns tekniska och ekonomiska livslängd. Vi hade för drygt ett år sedan en läcka i botten av ugnen, vilket var en konsekvens av att ugnen är gammal.

Sedan ugnens läcka kan man inte använda el som energi för att smälta glaset, vilket påverkar kostnadseffektiviteten för företaget.


Hur pass överraskande kom det här för dig?

– Jag har insikt i marknaden och i våra siffror, så det är inte förvånande. Jag har vetat om att det har funnits frågetecken. Men det är ändå en chock när beskedet nu kommer, säger Alexander Johansson.

Det talas om att någon form av verksamhet ska vara kvar, vad handlar det om?

– Det är framför allt en kommersiell närvaro som man vill ha kvar i Norden. Vi kommer att behöva en kommersiell funktion, men också ha kvar vissa servicefunktioner för att serva andra anläggningar i Norden.

Hur fort ska den här processen gå?

– Vi vill göra det så fort som möjligt. Det är med omtanke om personalen. Vi vill hellre komma in i en fas där vi kan vara mer framåtriktade, för att se hur vi kan hjälpa till och understödja med omställning för personalen. Vi behöver föra en dialog med kommunen och trygghetsrådet och de fackliga parterna. Förhandlingarna med facket har inte startat än. Vi vill börja förhandla nästa vecka.


Pilkington är Halmstads tredje största privata arbetsgivare och produktionen i Halmstad startade 1976. 230 personer varslas och Alexander Johansson säger att beskedet drabbar fler.

– Återverkningen av det här kan ju också komma att påverka fler. Vi har ju ett antal underleverantörer som kommer att påverkas.

Hur är stämningen på fabriken idag?

– Det är naturligtvis mycket tungt. Jag har gett information i två omgångar. Jag känner verkligen med mina kolleger på fabriken.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista