Christer Forsman, klubbordförande IF Metall, Pilkington Halmstad. Foto: Göran Frost / Sveriges Radio
Pilkingtons nedläggning

Facket: "Det är tårar och chock"

0:56 min

De fackliga representanterna fick beskedet på onsdagskvällen om att Pilkington i Halmstad lägger ner. Klubbordförande IF Metall, Christer Forsman är chockad, men inte förvånad över beskedet.

Christer Forsman säger att de vetat om att marknaden har varit sviktande länge i Europa och att företaget gått med förlust en längre tid i Halmstad. Men han är ändå chockad.

Vad säger de anställda idag?

– Det är både tårar och chock, det förstår man ju. De säger inte så mycket, frågorna kommer sen. Det är en lång process de kommer gå igenom. Jag är ju i samma sits, det är svårt att förklara.

Hur förvånad är du?

– Jag är inte jätteförvånad, med tanke på hur dåligt det gått. Men likväl är jag chockad.


Micael Nilsson, ombudsman
för IF Metall i Halland, säger att Pilkington har lidit en längre tid ekonomiskt:

– Men vi har hoppats på att de inte skulle ta det här steget. Detta är en betydande del för Halmstads kommun. Upp till 500 personer kan komma att mista sina jobb.

Han säger att många små företag, entreprenörer, åkerier och underleverantörer kommer att drabbas.

Vad ger du för möjligheter till dina medlemmar här inne?

– Det är svårt att säga. Med facit från det svåra krisläget 2008-2009 så har vi sett goda resultat av åtgärder, att det går att få ut folk i jobb igen. Så det har vi förhoppningar om. Men det är klart, det blir svårare och svårare ju fler industrier och arbetstillfällen som försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista