1 av 2
Anders Rosén (s) kommunråd Halmstad. Arkivfoto: Halmstad Kommun
2 av 2
Carl-Fredrik Graf (m) kommunstyrelsens ordförande, Halmstad. Arkivbild
Pilkingtons nedläggning

Rosén: "Det är en tragedi"

1:12 min

Anders Rosén, socialdemokratiskt kommunråd i Halmstad har själv jobbat på Pilkington.

– Det har alltid varit en bra verksamhet som vi varit stolta och malliga över. Så det är mycket tungt.

– Det var 1977-1978, då var det helt nytt. Sedan dess har det expanderat. Det har alltid varit en bra verksamhet som vi varit stolta och malliga över. Så det är mycket tungt.

Han är överraskad över beskedet, att beslutet att stänga kom så fort.

– Vi har fått signaler tidigare, men det är en stor överraskning att det kom så fort. Det här är en stor tragedi. Framför allt för de anställda och deras familjer. Den spontana tanken går till dem.

Vad betyder Pilkington för Halmstad?

– Det betyder mycket. Inte bara för arbetstillfällena i sig, utan också för infrastrukturen och de kringaktiviteter vi har, t.ex. HEM, elleverantör, och Halmstad Hamn AB. Vi får se vad det får för konsekvenser för dem.

Carl-Fredrik Graf (m), kommunstyrelsens ordförande konstaterar att det påverkar Halmstad som industristad på ett negativt sätt.

– Det allra viktigaste är nu medarbetarna, som jag tror är överrumplade av beskedet. Det viktigaste är nu att hitta åtgärder för omställning för medarbetarna och där kan också kommunen ha en roll.

Vad betyder det för Halmstad?

– Det betyder att 230 personer blir friställda och andra företag, leverantörer, kommer att få en minskad marknad. Vi kommer att analysera de långsiktiga konsekvenserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista