1 av 2
Var sjätte hallänning som sökt plats på särskilt boende för äldre de senaste åren, har nekats plats. Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Nu bor Inga-Lisa Månsson på Akvarellen där hon trivs på grund av närheten till restaurangen och hemtjänsten och alla aktiviteter som arrangeras. Foto: Sveriges Radio
Halland

Inga-Lisa, 92, fick rätt mot kommunen

"Det är en stor fördel att man kan gå ner och äta"
1:55 min

92-årige Inga-Lisa Månsson vägrades plats på särskilt boende, men förvaltningsrätten gav kommunen bakläxa. 400 äldre i länet, en sjättedel, som de senaste åren velat flytta till ett särskilt boende har nekats av kommunerna.

92-årige Inga-Lisa Månsson vägrades plats på särskilt boende. Men efter att hennes dotter Gunilla Månsson överklagat beslutet till förvaltningsrätten fick kommunen bakläxa och sedan i somras bor Inga-Lisa på servicehuset Akvarellen i Halmstad. Hon hade inte en skälig levnadsnivå i sin lägenhet, ansåg rätten.

– Vi ansökte vid ett flertal tillfällen, men i våras blev min mamma sämre och kunde inte gå själv. Det kändes också ensamt för henne att bo själv i sin lägenhet. I avslaget skrev kommunen att mamma var för frisk för att få plats här, säger Gunilla Månsson.Nu bor Inga-Lisa Månsson
i en handikappanpassad lägenhet med utsikt över hamninloppet. Hon är numera bara en hissfärd från de dagliga aktiviteterna, hemtjänst och den populära matsalen:

– Det är jättebra att man bara kan gå ner och äta. Det är en stor fördel.

Gunilla Månsson är nöjd med att hennes mamma nu får träffa människor om dagarna:

– Nu träffar hon någon varje dag. Innan var det inte säkert att hon gjorde det. Att de träffas och pratar tror jag gör dem yngre och piggare.


Sedan 2011 har
omkring 2500 äldre i Halland sökt plats på så kallat särskilt boende, till exempel servicehem eller äldreboende, ett hem där gamla får vård och omsorg.
Av dem har närmare 400 personer, efter utredning av respektive kommuner, nekats plats. Det betyder att en sjättedel här i länet som de senaste åren velat ha plats på ett särskilt boende fått avslag av kommunerna.


En annan som vägrats
plats på särskilt boende är Elek Madacki. Trots att han har haft två hjärtinfarkter, har diabetes och högt blodtryck så tycker kommunen att Elek Madacki inte behöver bo på särskilt boende.

– De säger att han är så pigg och tycker att han kan klara sig själv, eftersom han bland annat kör bil. Och emellanåt är han ju pigg så klart, säger dottern Louise Madacki.


Men för 81-årige Elek Madacki handlar det om mer än hans sjukdomstillstånd. Efter att hans fru gick bort för nästan två år sedan har han förlorat sitt sociala nätverk.
   Hans barn var tvungna att själva göra något åt saken. Både Halmstad kommun och förvaltningsrätten ansåg att Elek hade en skälig levnadsnivå i sitt eget hem.

– Vi fick flytta hem pappa till min bror för att han skulle få stöd och för att vi skulle kunna ha koll på honom, säger Louise Madacki.

 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".