Alla elever som talar ett annat språk än svenska hemma har rätt till undervisning i sitt modersmål. Aktivfoto: Scanpix
Halland

Hälften av de som får läser sitt modersmål

Bara hälften av de elever i Halland som har rätt till modersmålsundervisning deltar i sån undervisning. Kungsbacka har den lägsta siffran i länet. Av de elever som har rätt till modersmålskurser deltar där endast var femte elev.

48 procent av de elever i Halland som har rätt till modersmålsundervisning deltar i sådan undervisning, visar statistik från Skolverket.
   Falkenberg har det högsta deltagandet av kommunerna i Halland. Där deltar mer än hälften av dem som har rätt till det i hemspråksundervisning.


Ett fåtal kommuner i Sverige har ett deltagande på 90 till 100 procent, i flera kommuner deltar inte en enda elev deltagit i modersmålsundervisning.


Anledningen till att
deltagandet är lågt beror enligt Mats Wennerholm på Skolverket, att undervisningen är frivillig och därför väljs bort av många elever och förädlrar. En annan anledning är att det på sina håll saknas modersmålslärare.

   Alla elever som talar ett annat språk än svenska hemma har rätt till undervisning i sitt modersmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".