Foto: Scanpix
Halmstad

Vill locka unga med utomeuropeiskt ursprung

"Vi kallar det lumparlivet"
1:36 min

Idag flyttade 125 personer, de flesta ungdomar, in på Luftvärnsregementets kaserner i Halmstad. Utbildningen riktar sig framförallt till ungdomar med utomeuropiskt ursprung.

Deltagarna ska gå en förberedande militär utbildning på tio veckor.

– Vi vill ge killarna och tjejerna en chans att prova på hur det är att jobba inom militära organisationer. Jag kallar det lumparlivet, att bo på logement, leva nära andra människor, vara ut i naturen och testa sina fysiska förmågor, säger Per-Olof Stålesjö, Försvarsmaktens personaldirektör.


Projektet drivs i
samarbete med arbetsförmedlingen, och under de tio veckorna får de som behöver också möjlighet att plugga upp sina gymnasiebetyg. Per-Olof Stålesjö hoppas att utbildningen kommer att leda till en större kulturell och språklig bredd inom försvaret:

– Mervärdet för oss är ju att få deras hemspråk och den kulturella bakgrunden. Den är ju viktig för att lösa uppdraget - inte minst internationellt.


Ungefär 20 procent av dem som ska gå utbildningen är tjejer. En av dem är Marcela Blegel från Ängelholm.

– Jag är lite nervös faktiskt, över om allt kommer bli som man förväntat sig. Min pappa har varit militär, och jag har hört historier från honom. Jag gillar fysiska övningar också, så det här kanske passar mig.

Målsättningen är att skapa intresse för Försvarsmakten som arbetsgivare och få deltagarna att söka sig vidare in på grundläggande militär utbildning, alternativt något av våra civila jobb.

Men för Marcela Blegels del är det inte en civil tjänst som lockar.

– Jag skulle ju vilja bli fallskärmsjägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".