Halmstad BK Foto: Robin Nordlund/Scanpix
Fotboll/Superettan

Han är hjärnan bakom HBK´s succé

0:56 min

I hemlighet har han tränat upp spelarenas mentala kapacitet något som kan visas sig varit helt avgörande för hur säsongen nu slutade, med ett kliv upp i Allsvenskan. Han heter Mikael Lörnstam och är mental coach i HBK.

– Tanken har hela tiden varit att jag skulle vara under radarn, jag har inte haft något behov av att exponeras och jag har inte heller haft den rollen så att jag ska exponeras.

Så förklarar Mikael Lörnstam att det först är nu som spelare och tränare uppmärksammat det arbete som han gjort under hösten. Själv beskriver han sig som en mentalinrdare som hjälper spelarena att skapa ordning i huvudet och fokusera på den målbild man satt upp. Mikael Lörnstam menar också att de höga förväntningarna som klubben har haft på sina spelare tillsammans med det höga förtroendet är en annan avgörande faktor.

– Det som gjort HBK annorlunda från andra klubbar i år är att HBK är det mest tillåtande laget. Vilket innebär att oavsett vad du gör så finns det ingen i laget som kritiserar dig för det utan tvärtom uppmuntras alla att försöka och försöka.

HBK var förgående säsongen ett betydligt mer splittrat lag och att lyckas få ihop spelarna till ett lag på det sättet som man lyckats med i år menare Mikael Lörnstam att man kanske bara lyckas med en gång i livet. Så vad händer då nästa säsong?

– Nästa säsong är det inte tanken att det ska vara lika mysigt för att det är på en annan nivå. Det kommer att krävas mycket mer av spelarna och det kommer också krävas mycket mer av oss för jens Gustavsson och jag har sagt det hela tiden att funkar som det ska så är det inte deras fel det är inte vi som har räckt till i sammanhanget.

Är det inte lika viktigt med den goda stämningen då när HBK spelar i Allsvenskan?

– Jo, men tanken är inte att det ska vara lika mysigt. De har arbetat väldigt hårt men det har varit för mysigt i mellan åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista