Var fjärde nekas plats på särskilt boende i Halmstad. Foto: Sveriges Radio
Halland

1 av 4 nekas särskilt boende i Halmstad

2:15 min

Det är svårt att få plats på äldreboende eller serviceboende i Halmstad kommun. P4 Hallands kartläggning visar att Halmstads kommun förra året nekade flest äldre plats i förhållande till hur många som sökte.

En av fyra som ansökte om plats på särskilt boende i Halmstad 2011 fick ett nej. Kommunen har dragit åt sina riktlinjer och blivit strängare i sina bedömningar.

– VNär jag började den här tjänsten var mitt uppdrag att se över att vi inte var för generösa i våra beslut utifrån de domar som finns, säger Ulrika Jönsson, myndighetschef på Hemvårdsförvaltningen i Kungsbacka kommun.


Ulrika Jönsson såg
över domar i förvaltningsrätten, dit den som fått avslag på ansökan om särskilt boende i kommunen kan vända sig för att få saken prövad. Efter det skärpte hemvårdsnämnden i Halmstad kraven, som nu gör att allt färre beviljas plats på framförallt serviceboende.

– Man ska ha behov av personlig omvårdad dagligen för att ha rätt att få en servicelägenhet, om man inte är väldigt otrygg eller om man behöver socialt umgänge, säger hon.


Förra året fick en av fyra som ansökte om plats på särskilt boende avslag på sin ansökan. Det här gör att Halmstad kommun är den kommun i länet som sagt nej till allra flest i relation till hur många som har sökt.

– De andra kommunerna kanske är snällare i sina bedömningar, säger Ulrika Jönsson.


Birgitta Odelstierna
är ordförande för den lokala anhörigföreningen i Kungsbacka och sitter i styrelsen i anhörigas riksförbund. Hon märker av konsekvenserna av att många nekas plats. Även Kungsbacka kommun nekar många i relation till hur många som söker. Där har en av fem som ansökt om boende hittills i år nekats plats.

– Det är ett stort problem, att folk inte får komma till ett boende där de kan få hjälp, säger Birgitta Odelstierna.


Är det inte önskvärt att man är lite sjysstare?

– Jo, om det finns pengar. Det kostar att ha all personal och lägenheter, vi måste se till att pengarna fördelas till de som verkligen har behov av hjälpen.


Tidigare artiklar: " />


Fråga

Fokus: Äldre

Här hittar du allt från P4 Hallands granskning av äldreomsorgen.


29 nov: #text=5362636#

28 nov: #text=5361262#

26 nov: #text=5358406#


21 nov: #text=5354040#

21 nov: #text=5353241#


20 nov: #text=5352676#

20 nov: #text=5351864#


19 nov: #text=5350501#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista