Laholm

Främmande män erbjuder barn skjuts

1:13 min

Polisen har skickat ut ett brev till föräldrar i Laholm där de varnar för en eller flera främmande män som vid två tillfällen ska ha erbjudit barn skjuts. Inget allvarligt har hänt, men de vill ända varna allmänheten.

I brevet poängteras att inget allvarligt har hänt men att polisen ändå finner det såpass oroväckande att man väljer att varna för liknande händelser.

Kenneth Persson är förundersökningsledare på polisen förklarar att man skickat ut brevet av två anledningar. Dels för att varna, dels för att minska ryktesspridningen, för att det inte ska bli som det blev i Oskarsström.
   Där hade polisen bekymmer med rykten via sociala medier på internet som sa att barn blivit indragna i bilar och kidnappade.

– Det vill vi inte ha, för det gör också att vi får ytterligare saker att försöka utreda, som kanske inte stämmer med verkligheten.


Polisen ser allvarligt på brottet och vill därför ha så mycket fakta som möjligt som stämmer. Kenneth Persson säger att man alltid ska ta berättelser som dessa på allvar, även om källorna är barn. I detta fallet en femåring och en nioåring.

– Man måste alltid ta det på allvar. Det kan visa sig att det är något oskyldigt i slutändan, men vi tar det på allvar eftersom barnen har berättat detta.


En förundersökning pågår nu, men Kenneth Persson vill inte säga mycket om den:

– Vi har fått ute lite i samtal med barnen, men jag kan inte gå in på detaljer. Det vi vet är att det rör sig om två olika bilar.


Camilla Pettersson som har barn i åttonde och i sjätte klass i Laholm har fått brevet. Hennes son tycker att det är obehagligt och är rädd för att det ska hända honom.

– Det känns obehaligt. Vad jag förstått är det mest yngre barn som utsatts, så jag är inte så orolig för mina barn. Men min son som går i sexan tycker det är obehagligt.

Vad säger han då?

– Han tycker att det är läskigt och säger "tänk om de stannar och tar mig".

Vad säger du till honom?

– Att de inte kommer ta honom, utan fråga om han vill ha godis. Och att han då vet att han inte ska gå in i bilen. Jag tror faktiskt det är värre om man har döttrar. Jag har en tanke om det, men jag vet inte.

Har ni vidtagit någon säkerhetasåtgärd för era barn?

– Nej, det har vi inte. De är såpass stora, så det är precis som vanligt. Man ska inte skrämma upp dem heller och rykten sprids så lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista